Siyah Ve Beyaz

SİYAH VE BEYAZ

LOST'un pek çok bölümünde karşımıza çıkan siyah ve beyaz rengin yansıttığı zıtlıklar, aslında dizinin bütününe yayılan ve seyircilerin kafasını kurcalayan "kim iyi, kim kötü?" sorusunun da bir göstergesi olarak ele alınabilir. Bir bölümde "kötü" olarak damgalanıp yerden yere vurulan bir karakter, birkaç bölüm sonra yaptıklarının ardındaki nedenler ortaya çıkınca bir anda sempatik bir hal alabiliyor, hatta sevilenler arasına dahi girebilmektedir. Bu da aslında insan ruhunun hem siyahı hem de beyazı bünyesinde taşımasından, mutlak iyi ya da kötü olarak değerlendirilmesinin neredeyse imkansız olmasından ve aslında genel olarak "gri" bölgelerde gezinmesinden ileri gelir.

Siyah ve beyazın hem doğada hem de insan eliyle yaratılan eserlerde yoğun olarak kullanılmasının en önemli nedeni, bu renklerden biri ile diğer rengin oluşturduğu arka fonun üzerine yazılan yazının ya da çizilen resmin son derece belirgin olmasından ve yazarın/çizerin eserini rahat bir şekilde sunabilmesinden de kaynaklanmaktadır. Sembolik olarak bakıldığında ise, siyah ve beyazın birlikteliği, iki zıt kutubun bir bütün ya da çeşitlilik yaratmak için biraraya gelmesini çağrıştırır.

Dizide de hem aşağıdaki belirtilen sahneler ve olaylar ile siyah-beyaz zıtlığı yansıtılırken, hem de Others'ın söylemi "We are the GOOD GUYS" (Biz İYİ ADAMLARIZ) ile özellikle Ben'in Ana Lucia başta olmak üzere çeşitli kişiler konusunda söylediği "KÖTÜ İNSAN" zıtlığı başka bir tema olarak göze çarpmaktadır.

"LOST"TA SİYAH VE BEYAZ


HER SEZON
"Lost" ismi siyah bir fon üzerinde beyaz bir yazı ile ekranda belirir. Sonundaki isimler kısmı da aynı şekilde siyah üzerine beyaz harflerle yazılmaktadır.

1.SEZON

Locke Walt'a tavla öğretir : "İki oyuncu.İki taraf. Biri açık (aydınlık) , diğeri koyu(karanlık)" ("Pilot, Part 2")


Adem ve Havva'nın iskeletleri üzerinde bir siyah bir de beyaz taş bulunur. ("House of the Rising Sun")


Claire rüyasında Locke'un bir gözünün siyah, diğer gözünün ise beyaz olduğunu görür. ("Raised by Another")


Bir hemşire Michael'a şaka yapar "Neyin her tarafı siyah, beyaz ve kırmızıdır?" ("Special") (cevap : penguen)



Susan Lloyd (siyah) ve Brian Porter (beyaz) evli bir çifttir. ("Special")


Sayid Sawyer'ın gözlüklerini bir siyah çerçeve ve bir şeffaf (beyaz) çerçevenin birer parçasını birleştirerek yapar. ("Deus Ex Machina")



Beyaz kutup ayıları "Pilot, Part 2"den itibaren pek çok kez görünürler.


Oceanic 815 Uçağı, Kate'in oyuncak uçağı ve Claire'in gördüğü uçak dönencesi belirgin şekilde beyazdır.


Locke'un kendi Cooper'ını sürdüğü yerde üç araba daha vardır : biri siyah, biri beyaz, bir de kırmızı. ("Deus Ex Machina")


Rousseau, Others Alex'i kaçırmadan önce araştırma takımının kara dumanı gördüğünü söyler. ("Exodus, Part 1")


Kazazedeler kara dumanı gördükten sonra Black Rock'ı bulur ve ardından ambarın girişini dinamit aracılığyla havaya uçururlar.

2.SEZON

Swan (Kuğu) İstasyonundaki duvar resminin üst kısmında belirgin olarak görülen bir siyah bir de beyaz yüz var. Beyaz yüz, bazı kaynaklarda "Kafkas kadın" olarak da geçiyor (beyaz tenli anlamında.) "Kafkas kadın" ifadesi, daha sonra Charlotte Malkin'in otopsi raporunda da onu tanımlamak için kullanılıyor. ("Man of Science, Man of Faith")

* Swan (Kuğu) İstasyonu'ndaki geri sayım tablosundaki rakamlardan bir kısmı siyah üzerine beyaz, geri kalanı ise beyaz üzerine siyahla yazılı. ("Adrift")
* Rose (siyah) ve Bernard (beyaz) tekrar biraraya gelir. ("Collision")

* Jack ve Ana Lucia iki ayrı grubun lideri olarak karşı karşıya gelirler. Daha önce tanıştıkları halde kazadan beri kaderleri farklı olmuştur. Ana Jack'in grubundan Shannon'ı öldürmüştür. Ana Lucia?nın siyah, Jack'in ise beyaz giydiği görülür. ("Collision")
* John Locke (beyaz) ve Mr. Eko (siyah) Swan (Kuğu) Oryantasyon Videosu'nu beraber seyrederler. Her iki karakter de inanç adamlarıdır ("What Kate Did")


* Kate adada siyah bir at ile karşılaşır. Aynı atı Sawyer da görür. ("What Kate Did")

* "Monster" siyah bir duman bulutu şeklinde ilerler. Ama Locke "Monster"ın kendisine parlak beyaz bir ışık olarak göründüğünü söyler. ("Exodus, Part 2"), ("The 23rd Psalm"), ("The Cost of Living")


* Eko ve Yemi siyah ve beyaz rahip kıyafetleri giyer. ("The 23rd Psalm")

* Bernard S.O.S. yazısını beyaz kum üzerinde belirgin şekilde yazabilmek için siyah volkanik taş kullanır. ("S.O.S.")


* Bea Klugh (siyah) Michael ve Walt ile görüldüğü sahnelerde Others'ın lideri imajını vermektedir. Ancak sonrasında Ben (beyaz) asıl lider olarak ortaya çıkar. ("Three Minutes"), ("Live Together, Die Alone")

* Sayid kara duman oluşturmak için yaprakları kullanır. ("Live Together, Die Alone")

* Penny'nin iki adamının bulunduğu dinleme istasyonunda siyah ve beyaz taşları olan satranç oyunu göze çarpar. ("Live Together, Die Alone")

3. SEZON

* Ben, üzerinde siyah 8 rakamının bulunduğu beyaz bir tavşanı Sawyer'a gösterir. ("Every Man for Himself")

* Locke (beyaz) Monster?ı beyaz bir ışık şeklinde görürken Eko'nun (siyah) gördüğü Monster siyah bir duman şeklindedir. ("The Cost of Living")

* Rachel?ın yatağının yanındaki sekizgen lambanın üzerinde siyah ve beyaz yin/yang sembolü görülür. ("Not in Portland")


* Desmond'ın dairesinde masanın üzerinde görülen taşların, ilk sezonda mağaralarda bulunan Adem ve Havva'nın üzerindeki siyah ve beyaz taşlara benzediği söylenmektedir. ("Flashes Before Your Eyes")

* Sayid'in Paris'te çalıştığı ve işkence ettiği kadının kocası ile karşılaştığı lokantada sofrada duran tuzluk-biberlik siyah ve beyaz olarak seçilmiş. ("Enter 77") [Dare Devil'a teşekkürlerle....]

* Flame İstasyonu'nda ekranda görülen satranç taşları siyah ve beyazdır. ("Enter 77")

* Claire'in flashback'inde hem saçları hem de giysileri tamamen siyah. Oysa adadaki halinde saçları sarı ve beyaz tenli oluşunu vurguluyor. ("Par Avion")

* Claire'in sol kolundaki alçı beyaz, sağ kolundaki bilezikleri ise siyah renkte. ("Par Avion")


* Locke Ben'in evinde buzdolabından bir tabak tavuğu dışarı çıkarırken Ben ona kırmızı ("dark" olarak geçiyor) etin bittiğini, Locke'a beyaz ("light" olarak geçiyor) etin kaldığını söylüyor.("The Man From Tallahassee")

* Ben genellikle yüzünün yarısı karanlıkta yarısı aydınlıkta gösteriliyor. Bu da onun karakterinin belirsizliğini yansıtmak için kullanılan bir teknik.

* Locke Kate'e kendisinin Others ile beraber gittiğini ve o, Jack ve Sayid'in arkada bırakıldığını söylemek için gelmeden hemen önce Kate beyaz tavla pullarını tavla tahtasının üzerinde gezdirirken görülüyor. ("Left Behind")

* Locke Kate ile konuşurken gözlerinden birinin morarak hafif siyaha döndüğü gözüküyor. Bu da Claire'in "Raised By Another" adlı bölümde Locke'u bir gözbebeği siyah, diğer gözbebeği beyaz olarak gördüğü rüyasını hatırlatıyor. ("Left Behind")


* Küçük Ben ormanda kısa bir an kendisine görünenin ölmüş olan annesi olduğunu düşünüp güvenlik çitinin dışına çıkabilmek için test olarak beyaz tavşanını çitten geçiriyor. ("The Man Behind the Curtain")
* Alex Karl için beyaz bir tavşan hazırlıyor. ("Greatest Hits")

* Charlie suya dalarken siyah-beyaz ayakkabılarından birini düşürüyor. ("Greatest Hits")
* "Looking Glass" istasyonu adını, ana karakter Alice'in tüm kaostan sorumlu tuttuğu siyah bir kedi ile masum kabul edilen beyaz bir kedinin olduğu Lewis Carroll kitabından alıyor. ("Greatest Hits" & "Through the Looking Glass")
* Juliet hamile kadınların bulunduğu çadırları işaretlemek için beyaz tebeşir kullanıyor. ("Through the Looking Glass")

0 yorum:

Yorum Gönder